Van houten hark naar vloeiend bewegen – Deel 2

In het weekend van 9 november was er The Usual Suspects, een kinky unconference. En ik was daar ook, en heb daar twee workshops gehost, waarvan eentje over sensuele lichaamsbewegingen en hoe zelfs iemand zonder ritme gevoel en een houten lichaam daartoe in staat kan raken. Bij deze een verslag van de workshop, voor hen die het nog eens terug willen lezen of de workshop hebben gemist.

Ikzelf dans al al een flinke tijd ondertussen; Al meer dan 7 jaar en dan voornamelijk salsa en bachata. Beide zijn latin dansen en die staan bekende om hun losse heupen en sexy moves die daarbij gepaard komen. Nu omschreef ik mezelf ook als een houten hark toen ik begon met dansen. Ik omschreef mezelf toen ik begon ook een beetje als een Houten Klaas, ook al had ik wel gevoel voor ritme (ik heb keyboard gespeeld toen ik jong was) en lichaamsbeweging (van verschillende sporten die ik heb uitgeprobeerd toen ik jong was). Tegenwoordig omschrijf ik mezelf als erg soepel en heb ik de latin bewegingen goed in mijn systeem. En vanwege mijn persoonlijke ervaringen ben ik overtuigd dat iedereen het zou kunnen, mits ze zich ervoor willen inzetten (even lichamelijke of geestelijke beperkingen daargelaten). Want zoals het met elke sport gaat: oefening baart kunst.

Naar mijn eigen ervaring zijn er twee basis ingrediënten om tot sexy bewegingen te komen: attitude en het leren aansturen van individuele spiergroepen.

Deel 2: Aansturen spiergroepen

De tweede basis vaardigheid is het leren aansturen van je lichaam en de controle erover te verbeteren. Er zijn verschillende spiergroepen die bij sensueel bewegen aan te pas komen, maar het vergt oefening om deze met finesse te kunnen bewegen. Het gaat om spier groepen die je in je dagelijks leven waarschijnlijk niet zo heel vaak bewust gebruikt. En daardoor zijn ze voor mensen lastig om vloeiend in te kunnen zetten. Maar als je die fijne controle onder de knie hebben, is sensueel bewegen opeens niet zo ingewikkeld meer. Bij deze de tips & tricks om soepeler te kunnen bewegen:

 • De schouders: veel mensen trekken hun schouders omhoog wanneer ze zich ongemakkelijk of gestrest voelen en mensen pikken dit stukje lichaamstaal vrij makkelijk op. Leer ze te kunnen ontspannen op commando. Dat kan je doen door verschillende oefeningen met je schouders te doen. Haal je schouders bewust op, en pauzeer eventjes, en duw ze vervolgens omlaag. Doe dit met beide schouders tegelijkertijd en herhaal een tiental keer. Die vervolgens hetzelfde, maar dan met enkel één van de schouders. Vervolgens ook voor de andere. Ter variatie kan je ook een paar keer snel je schouders op en neer doen en daarna en pauze doen.
  Ook met de schouders rollen is een goede training. Rol de schouders gezamenlijk in rondjes naar voren en herhaal dit een tiental keer. Varieer de snelheid tijdens het oefenen. Doe nu hetzelfde maar dan achterwaarts rollend. Als laatste enkel afzonderlijke schouders laten rollen terwijl de andere stil blijft.
  Nog een beweging die je met je schouders kan maken, is om ze beide naar voren te duwen en vervolgens weer naar achter. Je krijgt dan wisselende een bolle rug en daarna en holle rug bij je schouders.
  Next Level I: Rol de schouders om en om in dezelfde richting. Het meest sensuele is om ze naar achteren te ruilen. Zwenk een beetje met je bovenlichaam terwijl je het doet.
  Next Level II: Rol beide schouders tegelijkertijd maar elk in en andere richting. Begin met een van de schouders naast voren geduwd en de andere juist naar achter. Vervolgens rol je ze allebei zodat je eindigt met beide schouders opgetrokken. Blijf vervolgens die rollende beweging aanhouden en probeer je schouders synchroon allebei op hetzelfde moment opgetrokken en omlaag geduwd te hebben.
 • De borstkas: Hier valt een hele makkelijke ‘quick win’ te halen, die men vaak als sexy beschouwd, zowel voor mannen als voor vrouwen. Begin met een hand op je buik te leggen en de andere zo tien centimeter onder je keel op je borstbeen. Haal heel diep door je borstkas adem. Als je het goed doet, beweegt enkel de hand op jouw borstbeen omhoog; De andere blijft relatief onbewogen. Herhaal deze manier van overdreven ademhalen en probeer jezelf bewust te maken van de spieren die jij aanstuurt. Duw vervolgens je borstbeen naar voren in een vergelijkbare manier zoals je net hebt gedaan, maar probeer door je buik te blijven ademen. Je zal merken dat wanneer je jouw schouders naar achteren beweegt, de beweging makkelijker zal worden. Blijf deze ‘chest pump’ oefenen. Als extra oefening kan je een dubbele ‘pump’ uitvoeren: twee maal snel en vervolgens een pauze. Als je het voor elkaar krijgt om een hartslag te ‘pumpen’ terwijl je gewoon normaal adem blijft houden, dan heb je het onder de knie.
 • De heupen: Dit is het gedeelte van het lichaam waar iedereen aan denkt als men aan sexy dansen denkt. Dit deel speelt in bijna alle latin dans een rol. Daarnaast zijn het ook bewegingen die ook binnen de seks te gebruiken is. Dus je kan twee vliegen in één klap vangen met de volgende oefeningen. De eerste oefening is de heupen van links naar rechts te zwenken en terug. Begin met volledig gestrekte benen en leun met je volle gewicht op een been opzij terwijl je jouw voeten op schouder breedte op de grond hebt staan. Laat je heup iets ‘uitsteken’. Verander vervolgens van gewicht naar het andere been op dezelfde manier. Herhaal dit een paar keer en probeer jezelf bewust te maken van de beweging. Je zal merken dat je tussen het wisselen van steunbeen, je wat omhoog komt: je beschrijft een cirkelboog als het ware. De volgende stap is dat niet meer te doen en ernaar te streven om jouw bovenlichaam op een constante hoogte te houden. Hiervoor zal je lichtjes door de knieën moeten. Oefen dit zwenken die de knieën en blijf gewoon adem halen terwijl je de oefeningen doet.
  De tweede oefening is het kantelen van de heupen van voren naar achter en terug. Plaats je handen op je heupen met de vingers omlaag. Duw met je handen op zo’n manier dat je jouw bekken naar voren toe kantelt. Kantel op vergelijkbare wijze je bekken naar achteren. Het mag duidelijk zijn daar deze beweging erg toepasselijk is tijdens seks. Probeer deze oefening met iets gebogen knieën uit te voeren en blijf vooral gewoon rustig die ademen.
  De derde oefening is de voorgaande twee combineren. Neem het naar voren kantelen van je bekken als het noorden en je heup opzij naar rechts zwenken als het oosten. Beweeg je bekken en heupen op zo’n manier dat je de vier windstreken aanslaat: noord, oost, zuid en west. Je beschrijft als het ware een cirkel met je heupen. Ook hier helpt het als je iets door je knieën zakt. Uiteraard kan je variëren door enkel halve cirkels te doen. Neem vooral rustig de tijd om de cirkel vloeiend en met een constante snelheid uit te voeren, terwijl je jouw bovenlichaam op dezelfde hoogte blijft houden.
  Next level I: probeer in plaats van een cirkel met je heupen te beschrijven, er een acht van te maken (of voor sommige mensen die graag accurater benoemen: het teken voor oneindigheid). Gebruik je rechter heup om de ene ronding van de vorm te beschrijven en vervolgens de andere met je linker. Wat vooral belangrijk is, is dat je de inzet van de heup iets schuin doet. Als recht naar voren kijken 12 uur zou zijn, dan zet je met rechts in richting 2 uur en met links richting 10 uur.
 • De buik: hier is al een hele dans die zich hiermee bezig houdt en dat is natuurlijk buikdansen. Het is geen super eenvoudige dans, maar je bent waarschijnlijk ook niet van plan om hier heel erg in de diepte van te gaan. De kunst is vooral om bewust te worden van de velen spieren die in je buik te vinden zijn. Bij de oefening voor de heupen heb je misschien al opgemerkt dat je bepaalde spieren bij de bewegingen betrekt. Zo niet, probeer dat eens bij de volgende keer dat je die oefeningen doet. Verder kan je beginnen jouw buikwand te bewegen in willekeurige richtingen. Je kan het naar binnen trekken of just naar buiten duwen. Je kan stil proberen te staan bij de spieren die normaal gesproken betrokken zijn als je crunches doet, door deze in slow motion uit te voeren. Je kan zelfs je buik zijwaarts heen en weer bewegen. Als je er eenmaal beter in wordt, kan je proberen om alleen het bovenste gedeelte van je buik in te trekken, of juist alleen het onderste. Uiteindelijk werk je er naar toe dat je golvende bewegingen kan maken. Dit kan je doen door je bovenste regionen van je buik naar voren te duwen en vervolgens de regionen eronder te laten volgen. Wanneer je onderbuik naar voren geduwd is, trek je weer de bovenste regionen in, en laat je de gebieden eronder volgen.

Blijf vooral oefenen en besef dat je niet in twee keer oefenen je de bewegingen al compleet eigen hebt gemaakt. Het is een langzaam proces en het is vooral belangrijk dat je er op een gegeven moment niet meer bewust bij na hoeft te denken. Want dan kan je jouw hoofd veel beter vullen met gedachtes die je attitude kunnen ondersteunen. Succes ermee en vooral veel plezier!

– Lumen1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s