Bloglovin en StumbleUpon en gevonden worden op het web

Er komt vaak een moment dat iemand met een website of een blog op zoek gaat naar manieren hoe men meer contacten kan trekken naar diens website op blog. Ook ik heb me hier af en toe in verdiept. Voor de mensen die zelf ook zo nu en dan wat bloggen is deze post mogelijk interessant, want vandaag ga ik schrijven over mijn eigen ervaringen en inzichten met betrekking tot het bloggen wat ik doe op Think about Kink en wat ik zoal heb gedaan om de zichtbaarheid ervan te vergroten.

Blogging tips image

De eerste stap is als je een blog begint, deze binnen je eigen sociale kringen bekend te maken. Denk aan aan social media zoals facebook, fetlife, twitter of Google+, maar ook gewoon je vrienden of familie erover vertellen kan ook helpen. Het is misschien niet de massa aan mensen waar je op hoopt of van droomt, maar het zijn wel lezers van je blog. Uiteindelijk de mensen waar je voor schrijft. Want als je blogt, dan wil je eigenlijk ook dat het gelezen wordt. Anders is het misschien net een openbaar dagboek en misschien is dat niet wat je zoekt. Deze initiële lezers kunnen helpen je te motiveren om te blijven schrijven, waardoor je blog steeds meer ‘body’ krijgt en groter wordt. En vooral content bevat.

Luister naar wat je eigen kringen te melden heeft over je blog. Misschien moet je meer letten op spelfouten, vinden ze je teksten te lang of juist te kort of misschien vinden ze je schrijfstijl super tof. Deze feedback kan zeer waardevol zijn in je blog te laten groeien. Want als je initiële groep het prettig vind, zit er een goede kans in dat er nog meer mensen zijn die het ook prettig vinden. Durf ook om feedback te vragen maar wordt niet boos of down als je hoort dat ze eigenlijk niet zo’n interesse hebben in je blog. Dan is het misschien handig om andere ‘proefboringen’ te doen en kijken of die mensen het wel interessant vinden.

Een nuttige stap is om je blog aan te melden bij seach engines. Sommige blog-services doen dit automatisch (zoals Blogger), maar bij andere moet je dit zelf doen. Zeker als ze nog klein zijn. Search engines vinden blogs interessant, wanneer er ook activiteit op is. Regelmatig posten zorgt dat de crawlers weten dat je website nog in leven is en daardoor al een hogere ranking krijgt dan een gigantische hoeveelheid andere dode websites.

Het kan ook geen kwaad om je website aan te melden op bepaalde websites zoals Bloglovin (wat je doet door een link als deze toe te voegen aan een post: Follow my blog with Bloglovin ) of StumbleUpon (waar je individuele pagina’s kan aanmelden). Deze websites zou je zowel als springplatform als hengeltje kunnen zien. Dit soort website indexeren ook websites maar op basis van associaties. Het probeert door middel van verbanden gerelateerde websites met elkaar te kunnen koppelen, en onder het mom van “Als je deze blog leuk vind, dan vind je deze misschien ook wel hip” deze aan kunnen bieden. Extra bonus: kost je zelf verder geen geld. Maar je haalt er pas echt het meeste uit wanneer er je blog binnen die community’s in een sociaal netwerk begint rond te zingen. Want dan pas kunnen er sterke verbanden gelegd worden door de gebruikers van die services en kan daarbij de vindbaarheid van je website vergroot worden.

Over vindbaarheid gesproken, slim gebruik van sleutelwoorden kan ook helpen met je website beter vindbaar te maken. Menig blog kan voorzien worden van (hash)tag, categorieen of iets vergelijkbaars. En dit zijn dingen die blog-spider bots gebruiken om door je blog te navigeren. Daarnaast helpt het ook met de consistentie van je website te vergroten en het geheel wordt er ook gebruiksvriendelijker op als je op een goede manier ervan gebruikt maakt (je gebruikers kunnen dan makkelijker op hun specifieke interesses zoeken). En een prettige website gaat makkelijker rond in het sociale circuit (via digitale kanalen of gewoon mond-tot-mond).

Iets wat je ook zou kunnen doen is actief mee te praten in blogs van collega’s. Reageren op content van vergelijkbare schrijvers geeft je de mogelijkheid om aan dat publiek ook jouw blog zichtbaarder te maken, gezien veel blogging diensten het mogelijk maakt om een website aan je naam/profiel te koppelen. Ditzelfde kan je ook doen op fora of social media. Wel is aan te raden om niet te aggressief hiermee om te gaan en teveel je eigen blog te pushen. Hierdoor wordt je al snel op de “spammer lijst” gezet en dat heeft natuurlijk een averechts effect op wat je wilt. Probeer in je reacties vooral constructief te zijn, en als je het mooi uitkomt een linkje op te geven als je er al eens eerder over had geschreven op je blog. Wel is af te raden om een reactie te plaatsen als “Daar heb ik hier ook al over geschreven.” zonder verdere toelichting of aanvullende informatie, gezien ook dat als spammy gezien kan worden.

Je kan eventueel je updates via social media bekend maken, of een RSS feed of iets vergelijkbaars op te zetten waarbij mensen automatisch te horen/zien krijgen wanneer er een nieuwe post is. Niet alleen vinden mensen dit vaak een prettige service, het helpt ook je zichtbaarheid te vergroten van de activiteiten van je website.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn ervaringen tot zo ver hebben gehad. Heb je nog een goede tip? Dan hoor ik het graag van je! 🙂

-Lumen1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s