Bondage – Waar te beginnen?

Think about Kink: Academy Logo

Bondage: Waar te beginnen?

Je hebt gemerkt dat je een interesse hebt in bondages en daar meer mee wilt gaan doen. Mogelijk zit je met een hele verzameling aan vragen. Dit artikel is bedoeld om je de juiste richting op te wijzen voor je vragen, zodat je aan je antwoorden kan komen. Er is immer veel informatie te vinden over bondage en het kan best dat je net niet de juiste info kan vinden die je zoekt. Hieronder zijn een set punten die als richtlijnen en/of basis informatie gezien kunnen worden, wanneer het op bondage aan komt.

1. Gebruik je brein

Wanneer je besluit wat met bondage te gaan doen, vergeet dan vooral niet je brein te gebruiken. Zowel voordat je begint, als tijdens als erna. Je zal momenten gaan meemaken dat je heel erg enthousiast gaat raken over iemand te kunnen bonderen of vastgebonden te worden. Dat zijn de momenten dat je wel eens minder naar je hoofd of hart wilt luisteren, en soms het grote plaatje mist. Vergeet je eigen veiligheid niet; Als je eenmaal vastgebonden bent door iemand die niet te vertrouwen blijkt, dan ben je de sjaak. Misschien een groot doem-scenario, maar het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Als je gaat bonderen komt er vaak ook een deel planning bij kijken. Volgorde van wanneer je wat vast maakt kan een wereld van verschil zijn tussen het jezelf makkelijk of moeilijk maken. Bijvoorbeeld de handen van je bottom vastmaken betekent dat diegene zich niet meer met diens handen kan steunen tegen een muur, wat jou mogelijk verantwoordelijk maakt om te zorgen dat ze niet omvalt. De volgorde kan ook betekenen of je een bepaald onderdeel van je bondage gemakkelijk weer los kan maken of bijstellen als dat nodig is, of dat dit heel lastig te doen is omdat er andere lagen touw of bondeer-materiaal overheen loopt.

Houd er rekening mee dat niet iedereen specifieke posities aan kunnen, gewoon vanwege de bouw van een persoon. Niet iedereen kan diens ellebogen bij elkaar doen op de rug, of de onderarmen horizontaal achter de rug plaatsen of geknield zitten. Check eerst even bij de persoon die je gaat vast zetten of bepaalde dingen mogelijk zijn of waar je rekening mee moet houden. En mogelijk dat je dan een alternatief moet bedenken of wat moet improviseren op het originele idee dat je voor ogen had.

Als laatste, besef dat jij als top eindverantwoordelijk bent voor het welzijn van je bottom, zeker als je wilt dat diegene nog een keer wil langskomen voor meer. Als je nog niet helemaal zeker bent van je vaardigheden, vraag eventueel om een toezienend oog of hulp als dat mogelijk is. Of doe het gewoon niet. Als je geen gevoel voor gewichtsverdeling hebt, dan kan je beter niet gaan experimenteren met (semi-)suspension bondages omdat je dan geen veiligheid kan garanderen naar je bottom.
Als bottom heb jij ook een verantwoordelijkheid naar je eigen veiligheid, en kan je niet alles afstoten naar de top. Kies voor je eigen gezondheid als je merkt dat je je niet lekker begint te voelen en geef het aan. Als iets niet goed aanvoelt, zeg het. Zorg dat er goede communicatie tussen jou en de top kan blijven plaatsvinden.

Het klinkt misschien dat bondage levensgevaarlijk is, maar dat is het eigenlijk alleen wanneer je niet weet wat je doet en niet je hoofd gebruikt bij wat je doet. Heb je beide wel onder de knie, zal je merken dat je met een set basis-technieken al ongelooflijk veel kan doen in de wereld van de bondage.

2. Veiligheid: Leer risico’s in te schatten

Het werken met bondages is niet compleet risicovrij. Het hebben van inzicht in risico factoren zorgt ervoor dat je acties kan ondernemen om ze tegen te gaan. De twee meest bekende risico’s als het om bondage gaat is het afknellen van de bloedsomloop en het afknellen van zenuwbanen. Beide hebben te maken met de plaatsing van de bondage, hoe strak de bondage is aangelegd maar ook met de houding van de gebonden persoon. Gevoelige plekken zijn bijvoorbeeld polsen, ellebogen, achter de knie bij het bovenbeen als deze gebogen is en de buitenkant van het bovenarm. Dit onderdeel verdient zijn eigen artikel en zal uiteindelijk ook zijn rechtmatige plekje krijgen in de Academy.

Een ander risico factor wat je als Top in je achterhoofd moet houden is dat er soms onverwachte problemen kunnen optreden waarbij de bottom in een heel kort tijdsbestek bevrijd moet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld in een situatie waar de bottom zich niet lekker meer voelt of in de paniek schiet. Nu is het lastig om bij iemand die je niet kent dit soort factoren in te schatten, maar probeer het wel in ogenschouw te houden. Wees ervan bewust dat deze risico’s er zijn, en hoewel ze mogelijk niet per direct gevaarlijk zijn, kunnen ze wel heel erg veel schade op emotioneel gebied opleveren, naast een verzwakking in het vertrouwen in de Top als er niet adequaat gehandeld is.

Ademhalingsbelemmering vormt ook een risico en soms zelfs een gevaar bij bepaalde bondages, maar ook bij bepaalde posities. Nu spreekt het redelijk voor zich dat een touw om de hals een risico vormt, en dat het kan leiden tot verstikkingsgevaar in het geval dat het touw erg strak om de hals komt te zitten of dat er trekkracht op komt te staan. Minder bekend is positie gebonden ademhalingsbelemmeringen, wat kan plaats vinden wanneer de schouders in een verkeerde positie gekeerd raken en omhoog geforceerd worden. Dit kan je zelf in een lichte vorm ervaren door je armen horizontaal uit elkaar te doen met de polsen naar de grond gericht, en dan de polsen te draaien zodat ze in de richting van je rug gaan. Draai ze zo ver je kan en je zal merken dat je al minder makkelijk adam kan halen. Breng nu je armen zo ver als je kan omhoog, en je zal merken dat je ademhaling verder belemmerd raakt. Een andere positie is het hoofd erg ver achterover.
Een ander risico die veel over het hoofd gezien wordt, is een gag bij de bottom en dat diegene een verstopte neus krijgt. Dit kan ook de ademhaling significant bemoeilijken en kan sluipend problemen geven.

3. Veiligheid: Leer risico’s te omzijlen of te verhelpen

Risico’s in kunnen schatten is doorgaans het halve werk. Een probleem oplossen voordat het zich kan voordoen is een erg goede eigenschap als Top (maar ook als Bottom), gezien het ervoor zorgt dat je jouw spel niet hoeft op te breken om een probleem op te lossen. Hierdoor raak je de flow van het spel niet kwijt. Voor het overzicht, wordt hier enkel voorbeelden gegeven die bij het bovenstaande punt 2 waren toegelicht.

Het afknellen van bloedvaten en/of zenuwbanen worden veroorzaakt door 2 factoren: plaats en lokale druk. Afhankelijk van de lichamelijke bouw van de persoon, en anatomie van de mens in het algemeen, zijn bepaalde bloedvaten of zenuwbanen meer aan de oppervlakte van de huid en daardoor meer kwetsbaar. Typische plekken waar bloedvaten aan de oppervlakte zitten, zijn de polsen, ellebogen en knieën. Typische plekken voor kwetsbare zenuwbanen zijn elebogen, knieën en de buitenkant van de bovenarm. Door je bindwerk op andere plekken te proberen te plaatsen kun je vaak makkelijk en snel het probleem voorkomen, of verhelpen als het toch een probleem is geworden over tijd.
Maar de tweede belangrijke factor van de locale druk is doorgaans de doorslaggevende factor. Zelfs op de niet kwetsbare plekken kan een te hoge lokale druk voor problemen zorgen. De lokale druk kan je beschrijven als de kracht op het bebied gedeeld door het oppervlakte waarover deze druk plaats vind. Dat betekent dat je de problemen op twee verschillende vlakken kan verhelpen: Of de kracht op de locatie verminderen, of het gebied vergroten.

De kracht van een bondage kan door verschillende manieren een oorzaak hebben, en al deze oorzaken kunnen hun eigen contributie hebben tot het geheel. Het is dus niet dat er slechts 1 oorzaak is. Veel voorkomende factoren zijn:

 • Hoe strak de bondage aangelegd is;
 • Hoe de strakte van de bondage over de tijd kan veranderen, bijvoorbeeld door slippende knopen of lussen die te los bleken te zijn en verstrikt raken;
 • Het gewicht dat de bondage moet dragen;
 • Het trekken aan de touwen door de Bottom zelf, bedoeld of onbedoeld.

De eerste twee punten heb je als Top volledig zelf in de hand. Het gewicht dat de bondage moet dragen heb je als Top voor een groot deel zelf in de hand, vaak speelt het onverwacht ‘inzakken’ van de Bottom in de bondage vanwege vermoeidheid ook een rol. De Bottom kan mogelijk op een andere manier gaan liggen of zitten, waardoor de gewichtsverdeling in de bondage kan veranderen. Het laatste punt is als Top vaak lastig om volledig te voorkomen, hier heb je niet altijd macht over.

De andere factor die een rol speelt bij het bepalen van de locale druk, is het werk oppervlakte van de bondage. Meer windingen zorgt voor een groter draagvlak en verminderd daardoor de lokale druk. Maar waar je ook op moet letten is dat alle windingen allemaal met gelijke druk en gelijke lengte aangelegd worden. Je kan wel 20 lussen om een lichaamsdeel willen doen, maar als er 19 los zitten (zeg een omtrek van 20 cm) terwijl de laatste juist erg strak zit (bijvoorbeeld een omtrek van 18.5 cm), dan zal die laatste lus al het gewicht gaan dragen. Je moet als Top dus goed opletten dat het oppervlakte waar je voor wilt gaan in je bondage ook werkelijk klopt. De genoemde getallen zijn trouwens slechts bedoeld ter illustratie.

Hoe kan je het beste omgaan met onverwachtte problemen waarbij de Bottom in een kort tijdsbestek bevrijd moet worden? Dat is een context gevoellige vraag. Het is goed om te weten welke problemen zich met een redelijke kans kunnen voordoen. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn als kramp of hyperventilatie voor mensen die hier last van hebben. Het kunnen psychische problemen zijn als angstaanvallen of subdrop. Vraag na wat er voor de Bottom belangrijk is in zo’n situatie en plan je bondage vervolgens dat je deze situatie zo snel mogelijk kan berijken als er zo’n probleem zich zou voordoen. Een concreet voorbeeld zou zijn dat als iemand vaak last heeft van kramp in diens been en dat diegene dan graag diens been wilt kunnen strekken, de benen dan als laatste vast te maken. Dit zorgt de dat knopen ervan makkelijk te berijken zijn omdat ze aan de ‘oppervlakte’ zitten en dus snel weer losgemaakt kunnen worden.

Maar er is nog een gevaar-factor dat goed is om in je achterhoofd te doen, en dat is dat je weet wat je te doen staat in het geval dat er een calamiteit plaats vind. Denk aan brand, het luchtalarm dat opeens afgaat of misschien minder levensbedreigen maar mogelijk net zo relevant: een moeder die de trap op komt naar je kamer. Het is dan goed dat je in een zeer kort tijdsbestek de Bottom zo mobiel kan maken die diegene weer zelfredzaam kan opereren. Een goede veiligheidschaar (Engels: EMT safety shears), ‘rescue hook’ of eventueel een mes (enkel wel meer risicovol gereedschap dan de twee voorgaande voorbeelden) kan zorgen dat je snel de bondage los kan maken waar nodig. Zorg dat je wel rekening houd met de volgorde waarin je de persoon los maakt, want met elke touw die je doorsnijdt veranderd de krachtverdeling in je bondage. Een goede, redelijk veilige duimregel die je aan zou kunnen houden, is om in omgekeerde volgorde waarin je diegene vast hebt gemaakt ook los te snijden. Als je zo’n gereedschap hebt, zorg ervoor dat je hem op z’n minst een keer hebt uitgeprobeerd zodat je weet hoe je ermee jouw eigen touw kan doorsnijden. Niets kan zo gevaarlijk worden als een paniekaanval wanneer je de persoon los probeert te maken onder tijdsdruk en het lukt je niet.

Ademhalingsproblemen kan je verhelpen door de luchtwegen vrij te maken. Touwen om of langs de hals weg te halen bijvoorbeeld. Voor positie gebonden ademhalingsproblemen is ervoor te zorgen dat de persoon weer terug komt bij een comfortabele positie en de tijd te geven om weer rustig op adem te komen.

4. Materiaal

Om iemand vast te kunnen zetten, heb je daar bepaalde attributen voor nodig. Iemand z’n bewegingsvrijheid afnemen of beperken kan door middel van verschillende media. Een bekende binnen de vanilla wereld zijn de (fluffy) handboeien, een simpel doch effectief stuk gereedschap op iemands handen vast te zetten. Binnen de bdsm scene kom je veel boeien tegen, maar ook veel touw. Maar er zijn ook nog genoeg alternatieven, zoals ijzeren kettingen gebruiken, tape, cellofaam folie of linten. Elk materiaal heeft zo z’n eigen eigenschappen, beperkingen en aandachtspunten.

Als je met touw aan de slag wilt gaan, is het goed om te weten dat er verschillende materialen qua touw zijn. Je hebt kunststof touwen als nylon en hempex, maar ook natuurvezel touwen zoals jute of hennep. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat kunststof touwen doorgaans goed tegen water kunnen en relatief weinig onderhoud nodig hebben in vergelijking met natuurvezel touwen. Ook is het goed om te weten dat kunststof touwen gemakkelijker rope burns kunnen veroorzaken dan natuurvezel touwen. Kunststof touwen hebben doorgaans de negatieve eigenschap te smelten bij hoge temperaturen en dan te kunnen plakken aan de huid, waarbij natuurvezel touwen doorgaans verschroeien en niet gaan plakken aan de huid. Dit betekent dat natuurvezel touwen beter geschikt zijn als je met hoge temperaturen gaan spelen, zoals bij fire-play. Vanwege de vele eigenschappen in het touw, is het verstandig om in een actieve bondage community rond te vragen wat voor jouw wensen goed geschikt touw is. Als je net begint is nylon vaak een practische keuze, gezien het goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is, en als je rustig met je touwen aan de slag gaat je niet veel last zal hebben van rope burns. Als je op zoek gaat naar touw is het aan te raden, als je daar de gelegenheid voor krijgt, om ook wat aan de verschillende materialen te voelen en te kijken waar jij zelf het meest prettig bij voelt.

Dikte van je touw is vaak ook een nuttige factor om rekening mee te houden. De gangbare norm zit bij het gebruiken van 6mm of 8mm dik touw, waarbij 8mm practischer is wanneer je met meer zwaarlijvigere mensen werkt (groter oppervlak van het touw zorgt voor een aangenamere drukverdeling). Een dunne touw is doorgaans makkelijker te maneuvreren en aangenamer op plekken waar weinig ruimte beschikbaar is, waarbij een dikker touw doorgaans prettiger werkt als het veel gewicht moet dragen.

Touwen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Het meeste nuttige aspect om daarvan te onthouden, is touwen met een inwendige kern te vermijden. Dit zijn touwen waarin je een flexibele kern hebt, met daaromheen een mantel. In een bondage valt de druk doorgaan in zijn geheen op die flexibele kern, waardoor je effectief minder oppervlakte hebt wat de drukverdeling nadeling beïnvloed. Daarnaast is de mantel om de kern heen vaak in meer of mindere mate bewegelijke, zodat het bijvoorbeeld om de kern heen kan torderen. Deze flexibiliteit van de mantel kan voor onbedoelde verschuivingen leiden waardoor je bondage niet helemaal meer zit zoals bedoeld is en mogelijk kan gaan knellen.

De lengte van je touw bepaald voor een deel waarvoor die gebruikt kan worden. Als een duimregel kan je het volgende aannemen (het gaat niet om exacte getallen, gezien de uiteindelijke lengte die je nodig zal hebben bepaald wordt door de persoon waarmee je werkt):

 • ~3m is geschikt voor polsen en enkels aan elkaar te zetten;
 • ~4.5m is geschikt voor enkels aan bovenbenen vast te zetten;
 • ~10m is geschikt om een deel van een borstharnas aan te leggen;
 • ~20m is geschikt om een volledig borstharnas aan te leggen.

Bedenkt wel dat bij het aanschaffen van je touw, dat kortere stukken touw makkelijker zijn om mee te werken. Een mooi uitgangspunt om mee te starten, gezien het genoeg mogelijkheden biedt om verschillende bondages aan te leggen, is het volgende:

 • 2 stukken van 3m (om polsen en enkels te kunnen bonderen);
 • 2 stukken van 4,5m (om wat uitgebreidere bondages aan te leggen);
 • 2 stukken van 10m (om een basis harnas aan te kunnen leggen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s