Enkele Kolom Bondage

Think about Kink: Academy Logo

Enkele Kolom Bondage

Het doel van de Enkele Kolom Bondage (Single Column Tie) is een ‘kolom’ te bonderen door een enkele ‘boei’ te maken van touw en deze met een lengte touw ergens anders aan vast gemaakt kan worden. Als deze bondage goed uitgevoerd is, zal de ‘boei’ niet nauwer kunnen worden als er aan het resterende stuk touw getrokken wordt. Deze bondage kan op zichzelf (buiten andere context om) oneindig lang gedragen worden.

Bedenk de term ‘kolom’ erg breed. Dit kan een enkele ledemaat zijn zoals de voor de hand liggende een pols of enkel, maar het kan tevens toegepast worden in het verbinden van enkels met een harnas, gebruikt worden als een halsband met leash of als onderdeel van het basis borst harnas.

Doel van de Bondage

Het kunnen verankeren van een ‘kolom’ aan de hand van een lijn.

(In deze How-To wordt een pols voor de ‘kolom’ gebruikt ter illustratie)

How-To

 • Vouw het touw om in het midden en trek een lengte langs de kolom die je wilt voorzien van een boei.
Single Column Tie 1

1e stap aanleggen ‘Enkele Kolom Bondage’

 • Gebruik de Bight die je net hebt gemaakt en wikkel het touw enkele malen in zijn geheel om de kolom. Houd tijdens het wikkelen 1 vinger tussen de touw-wikkelingen en de kolom. Dit geeft ruimte om bloedsdoorloop te bevorderen en tevens geeft het je de ruimte voor een latere stap in de bondage. Na het wikkelen moet je, wanneer de uiteinden langs elkaar heel liggen, nog ongeveer 15 cm overhouden (afhankelijk van het dikte van je touw).
  • Hoe meer gehele wikkelingen je maakt, hoe groter het oppervlakte waarover de trekkrachten van de bondage verdeeld kan worden op de huid. Onthoud dat een groter oppervlak meer comfort geeft.
  • Zorg bij het wikkelen dat je de spanning voor alle wikkelingen gelijk is. Hier kan je jouw vinger, dat onder het touw zit, voor gebruiken . Een gebrek in evenwichtige spanning kan het bovenstaande punt tegenwerken, omdat de effectieve oppervlakte waarover de trekkrachten verdeeld moet worden op bepaalde plekken kleiner zal zijn.
Single Column Tie 2

2e stap aanleggen Enkele Kolom Bondage

 • Wikkel het uiteinde met de Bight één keer om je andere eind heen. Dit zorgt voor een ankerpunt in je bondage.
Single Column Tie 3

3e stap aanleggen Enkele Kolom Bondage

 • Haal het uiteinde met de Bightonder alle wikkelingen door en breng de uiteinden naar elkaar toe. Deze lus onder de wikkelingen door voorkomt dat je boei strakker kan gaan zitten als je een goede knoop legt.
  • Check eventueel nog voor de zekerheid dat je nog wat speling over hebt tussen de wikkelingen en de kolom. Een vinger kan voldoende zijn; Ruimte voor twee vingers is doorgaans extra luxe en kan aangenamer ervaren worden.
  • Als je beide uiteinden beet houdt en trekt, behoort de bondage rond de kolom niet meer strakker te gaan zitten.
Single Column Tie 4

4e en laatste stap aanleggen Enkele Kolom Bondage

 • Rond de bondage af met een platte knoop, die je legt met beide uiteinden. Zet de knoop goed strak aan.
  • Check nogmaals of je bondage niet strakker gaat zitten als je eraan trekt. Als dit gebeurd, is dit mogelijk omdat óf je knoop niet goed is óf je de spanning niet gelijk hebt gehouden tijdens het wikkelen.
  • De reden dat je een platte knoop aanlegt, is omdat deze ‘trekvast’ is. Als je aan een van de eindjes trekt, dan trek je effectief aan de knoop en dus trek je met evenveel kracht aan beide touwen (het lange eind en de lus onder de wikkelingen door).
   • Let erop, dat als je per ongeluk de knoop verkeerd legt, je effectief je touw slechts om je lange eind aan het knopen bent. Als je dan aan het lange einde trekt, trek je de lus onder je wikkelingen niet mee! Dit heeft als gevolg dat je bondage wél strakker gaat zitten als je aan het lange eind trekt. Daarom is het dus goed om te checken na de laatste knoop te hebben gelegd, of je bondage niet onbedoeld strakker gaat zitten.
  • Optioneel: Je bondage kan op dit moment losgemaakt worden door de knoop zelf los te maken. Je kunt dit heel makkelijk verijdelen door het lengte van je touw door je Bight heen te halen nadat je de knoop hebt gemaakt (zie onder). Dit voorkomt dat de knoop losser gemaakt kan worden zolang je uiteinde erdoorheen loopt. Als je het uiteinde vervolgens buiten bereik vast maakt, is de enige optie van ontsnapping de kolom door de wikkelingen heel te laten trekken.
Single Column Tie 5

Optionele afsluiter aanleggen Enkele Kolom Bondage

Aandachtspunten

 • Zorg ervoor dat alle windingen net zo strak om de kolom heen liggen. Dit geeft de beste krachtverdeling op je bondage, waardoor je niet een situatie kan krijgen waar alle trekkracht op 1 enkele wikkel komt te zitten en rest geen gewicht meer dragen.
 • Check voordat je de bondage afknoopt, er nog speling aanwezig is en dat deze blijft óók wanneer er aan de bondage getrokken wordt. Dit geeft een betere bloedsdoorstroming en minimaliseert problemen met het afknellen van zenuwen. Dit zorgt er tevens voor dat de bondage oneindig lang gedragen kan worden.
 • Zorg dat je een goede, strak aangelegde platte knoop gebruikt. Alternatieve knoop is ook mogelijk, mits deze niet kan gaan verschuiven wanneer er druk op de knoop komt te liggen.

Toepassingen

De Enkele Kolom Bondage is uiterst geschikt om een ledemaat aan een object vast te maken. Een bekende toepassing hiervan is de spread eagle positie, waarbij de armen en benen uit elkaar getrokken vastgebonden is. Door de enkels en polsen te voorzien van deze bondage techniek, kan je de spread eagle positie erg makkelijk toepassen op een bed door de polsen en enkel elke aan een hoek van het bed or tafel vast te maken. Let er wel op dat wanneer armen boven je hoofd terecht komen, de doorbloeding minder goed verloopt. Dus hoewel de Enkele Kolom Bondage doorgaans oneindig lang gedragen worden, de context bepaald de uiteindelijk duur voordat een bondage or positie veranderd moet worden. Als het doel is om de bottom erg lang in een spread eagle positie vast te houden, is het raadzaam om de polsen niet te ver voorbij het hoofd te trekken, en er enige bewegingsvrijheid beschikbaar te stellen.

Deze bondage techniek kan ook gebruikt worden om een collar te maken met een lengte touw eraan vast om de bottom rond te kunnen begeleiden. Zorg wel dat je zeker bent dat je bondeer werk niet strakker gaat zitten als je er hard aan gaat trekken, gezien dit verstikkingsgevaar op kan leveren. Bij het aanleggen doe je er ook goed aan om meer ruimte vrij te houden dan 2 vingers. Je kan zoveel ruimte vrij laten zonder dat de bondage over het hoofd verwijderd kan worden.

Bronnen (en variaties)

Deze techniek (of variatie erop) wordt op verschillende plekken uitgelegd op het internet. Hieronder geven je een aantal links die ook deze techniek uitleggen:

 • Twisted Monk – Single Limb Cuff ( Flash Video ) [EN]
  Deze instructie video laat een variatie van de Enkele Kolom Bondage zien. Het verschil is dat bij deze variatie je eerst begint met de lus die onder je wikkelingen komt, en vervolgens je wikkelingen uit te voeren. Let er wel op dat deze techniek mogelijk wat onhandig wordt als je met een lang stuk touw werkt.
 • One Rope, Two Knots & Three Ties, Pagina 11-13 [EN]
  In deze pdf vind je een aantal tutorials, waaronder deze bondage. Ze spenderen ook nog een pagina aan uitleg voor het uiteinde dat je aan iets anders vast kan maken.
 • Crash Restraint: Larks-head Based Single Column [EN]
  Op deze blog pagina wordt een variatie op de techniek die hier besproken is gedemonstreerd, die gebruik maakt van een alternatieve wikkel methode. Deze techniek heeft wel kleine nadeel bij lange stukken touw, dat je die in zijn geheel om je kolom heen moet wikkelen. De demonstratie geeft nog wat gedetaileerde informatie over hoe je het beste je touw onder de wikkelingen door kan laten lopen.
 • Touwtjes.tk – Polsbondage [NL]
  Op deze website kan je een andere uitleg vinden over dezelfde techniek die hier is besproken.
 • Knotty Boys – Rope Shackle [EN]
  Een Engelse tutorial video die nog een variatie uitlegd om een enkele Kolom van een touwenboei te voorzien.
 • Knotty Boys – Cat’s Paw [EN]
  Nog een Engelse tutorial video waarin de Knotty Boys een uiterst simpele en snel aan te leggen boei van touw gemaakt demonstreren. Deze boei is significant sneller aan te leggen dan de techniek die in deze How-To uitgelegd is, maar de bondage is kan onder druk strakker gaan zitten (dit gebeurd voornamelijk) wanneer de kolom frequent gaat roteren in de touwboei. Daarnaast is deze techniek wat beter geschikt voor dik touw, omdat er maar 1 dubbele wikkeling om de kolom heen gaat (dikker touw geeft meer oppervlakte).

2 thoughts on “Enkele Kolom Bondage

 1. […] aantal dingen zijn van de workshop al terug te vinden op de Academy. Ik heb er de Enkele Kolom Bondage en een variant van de Dubbele Kolom Bondage die op Academy staat beschreven. Het stukje […]

 2. […] zijn vaak terug komende onderwerpen, waarbij mensen de basis geleerd krijgen voor bijvoorbeeld een Single Column Tie of juist wat voor soort zwepen er zijn en wat een beetje hun karakteristieken zijn. Nu ik erover […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s