Alternatieve seksualiteit en ‘ontslagen’ worden

Zoals jullie wellicht weten ben ik werkzaam als wiskundedocent en ben ik ook daarvoor nog in opleiding (ik zit in mn laatste jaar). Nu is het zo dat we deze periode een vak op school hebben die gaat over taal en cultuur en diversiteit op scholen. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn dingen als, verschil in etnische achtergrond, gender, omgaan met diversiteit op school, omgaan met functiebeperkingen en ook seksuele diversiteit.
Het eerste waar je het dan over hebt is homoseksualiteit. Maar diversiteit in seksualiteit is natuurlijk veel breder dan dat (zoals wij allemaal wel weten). Nu hadden wij het gister in de les erover dat wij als groep het raar vinden dat er nog steeds mensen zijn die veroordelend zijn over homoseksuele personen. Toen we het hier over hadden kon ik natuurlijk niet mijn mond houden (ik loop er al een paar lessen tegenaan dat ik niet ‘gewoon’ uit de kast kan komen als bdsm’ er) en zei dat er nog wel veel meer alternatieve seksualiteiten waren die nog steeds als taboe gelden in Nederland. Waarop heel de klas en de leraar mij betekenisvol aankeken en vroegen of ik mij wilde specificeren.
Er ontstond op die manier een fijn gesprek waarin ik mijn ei kwijt kon over de zaken die in Nederland nog steeds een taboe zijn en mijn leraar verbaasde zich erover dat het zo was dat er mensen ‘ontslagen’ worden door hun seksuele voorkeuren. Ook rees de vraag tijdens dit gesprek of het ook echt zo gebeurd hier in Nederland of dat het alleen verhalen zin uit het buitenland.

Nu is het zo dat ik een klein onderzoek moet uitvoeren voor dit vak. Nu wil ik dit graag over dit onderwerp doen en ook mijn leraar vind het een mooi onderwerp om verder te bekijken. Het is de bedoeling om in dit onderzoek op zoek te gaan naar een drietal personen die een afwijkende seksuele voorkeur hebben tov de geldende norm in Nederland (bijvoorbeeld homoseksueel, werk in porno industrie of als prostituee, BDSM’er enz) die werkzaam waren/zijn in het onderwijs, waarbij ze het werk hebben moeten/willen verlaten doordat het bekend was geworden. Ik denk dan aan een homoseksuele leraar op een ‘zwarte’ school waar de situatie niet meer houdbaar was om te werken, een lerares die in haar studententijd haar studie heeft bekostigd door als prostituee te werken, een actieve BDSM’er of iemand met een polyamoureuse relatie. En er zijn uiteraard legio andere voorbeelden te bedenken.
Ik ben niet op zoek naar mensen die uit voorzorg weg zijn gegaan bij hun werk, maar wel naar mensen die het in het echt hebben ervaren hoe het is als de werkgever er achter komt.

Mensen die zouden willen meewerken aan dit onderzoek; dit gebeurd uiteraard anoniem, niemand die je naam te weten komt behalve ikzelf. Ik zou je dan graag een keer interviewen, dit kan irl, maar via de telefoon of email kan natuurlijk ook. Wil je meewerken? Vul dan onderstaand formulier in en ik zal dan contact met je opnemen.

Alvast bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s