Warm welkom of koude douche?

Toen ik net op Internet begon rond te kijken naar informatie over BDSM, vond ik (naast veel suffe porno) een site die een heel nauwe definitie van BDSM voorstond. Het was me meteen duidelijk, deze mensen zouden me nooit hardcore genoeg vinden en ik moest maar weer thuis gaan aanmodderen, dit ging ‘m niet worden. Het heeft daarna nog best even geduurd voordat ik het toch weer aandurfde en andere sites vond, waar ik me wel welkom voelde.

Ik lees op het moment mee met een discussie over verschillende informatieve BDSM-sites. Er zijn een aantal sites die inhoudelijk niet kloppen, erg verouderd zijn of nogal dogmatisch een specifieke kijk op Dat Wat We Doen aanhangen. Daarnaast zijn ze qua vormgeving en techniek vaak verouderd, maar dat hoeft geen halszaak te zijn, als de inhoud maar leesbaar en betrouwbaar is.

De discussie gaat min of meer tussen een groep mensen die vindt dat je hogere standaarden moet nastreven als je jezelf opstelt als informatieve site en een groep die het niet eerlijk vindt dat er zo hard geoordeeld wordt over een site waar mensen zo hard aan gewerkt hebben. Verder hoorde ik ook iemand die het betuttelend vond naar newbies toe, om je zo druk te maken over sites die ze misschien gaan zien.

Natuurlijk ben je als beginner nog niet dom, maar een site kan je wel, net zoals ik ooit, op een kwetsbaar moment afschrikken. Je bent vaak nog een beetje aan het aftasten hoe alles werkt en dan heb je wat minder een referentiekader, of onzinfilter, dan wanneer je al wat langer rondloopt. Ik verwacht van bijvoorbeeld social media, een blog of forum meer gekleurde berichten vanuit een persoonlijk perspectief, maar zodra je, vooral als statische site, gaat vertellen Hoe Het Dient Te Gaan, wek je in mijn ogen veel verwachtingen; die moet je dan wel waar kunnen maken. Als een site zich als representatief en algemeen informatief opstelt, verwacht ik dat er in ieder geval moeite wordt gedaan om bijgewerkte, juiste en zo objectief mogelijke informatie te geven.

Ik probeer zelf op dit blog zoveel mogelijk uit mezelf en mijn omgeving te spreken en aan te geven dat het ook anders kan. Dat lukt soms vast beter dan andere keren, maar ik ben me er in ieder geval heel erg van bewust dat er genoeg mensen zijn, waarvan de beleving niet aansluit bij die van mij. En dan zijn er blogposts, zoals Domina op sokken, waar ik veel bedankjes voor krijg omdat mensen zich erin herkennen en ze dit soort teksten verder voor hun gevoel te weinig zien. Hoe dan ook, wat je ziet is gewoon een inkijkje in mijn dagelijkse, praktische ervaringen en vragen. Ik ben wel weer net te schijterig om bijvoorbeeld met mijn hoofd op tv te gaan, maar ik hoop ergens, dat ik op deze manier toch een beetje help in het bijsturen van het beeld van BDSM en het opvangen van mensen die misschien verder alleen shock-doc- of Vijftig Tinten Grijs-achtige dingen gezien hebben.

Uit de discussie bleek trouwens ook dat er meer mensen waren die zich in het begin af hadden laten schrikken. Dus ik vraag me af, hoe ben jij ‘geland’? Was er iemand of ergens waar je een warm welkom kreeg, of een koude douche?

One thought on “Warm welkom of koude douche?

  1. Lumen1987 schreef:

    Tof stukje meis! 😀

    Voor mij kwam de eerste introductie met een programma op discovery: Sex Sense. Daarin kwam wat SM voor, en ik was totaal gefacineerd door het concept dat iemand geslagen wilde worden en vooral: terug kwam voor meer! Dat men bondage geil vond snapte ik, want dat had ik ook al binnen mijzelf toen ontdekt. Maar het hele idee achter pijnspel aan de lijdende kant… Ik snapte daar maar niets van.

    Na zoeken uiteindelijk op SamariuM terecht gekomen, op het forum gelurkt en toen ik mijn vragen zelf kon beantwoorden op wat ik daar las, heb ik het weer laten liggen. Veel later kwamen de kriebels/frustraties naar boven over dat ik eigenlijk wel wat met BDSM wilde gaan doen, en kwam ik terug naar Sama. En daar toen op het forum en de IRC chat mee zitten praten. Voor mij toen al wel een positieve ervaring. En aan mijn eerste JF toen goede contacten gehouden, waarvan sommigen nog steeds vrienden van mij zijn 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s