Keuze stopwoord

Een stopwoord is een afspraak die binnen de BDSM wereld niet onbekend is. Wanneer iemand diens stopwoord geeft, Dom of sub, dient het spel stil gezet te worden en de situatie besproken te worden. Dat is een beetje de conventie als het om een stopwoord gaat. Uiteraard zijn er genoeg zijsprongen van deze conventie, zoals spelen zonder een stopwoord of hoe erop gereageerd dient te worden. Maar daar wil ik het vandaag niet over hebben. Nee, ik wil het hebben over de keuze van het uiteindelijke stopwoord zelf. De reden hiertoe is dat bekenden van mij daar recentelijk een wijze les in hebben geleerd. Deze wijsheid is trouwens niet nieuw; Het is al langer bekend in de BDSM kennispoel. Maar een opfrisser kan geen kwaad.

Stop sign image

Waarom een stopwoord hebben is doorgaans voor velen wel bekend: het is een manier om je grenzen te kunnen bewaken. Of het om tijdelijke limieten gaat, zachte of harde grenzen of om aan te geven dat je ècht geen zin hebt in iets is daarvoor verder niet heel relevant. Wat er wel toe doet is dat men uiteindelijk gewoon een gaaf en leuk spel kan spelen, en iedereen het liefst uiteindelijk met een glimlach weg kan. Hoe een stopwoord ingezet wordt, dat is voor vandaag een relevante kwestie. Daar zit namelijk een valkuil in, die ervoor kan zorgen dat mensen dus niet met een glimlach van hun spel vandaan kunnen komen.

Het belangrijkste om even bij stil te staan is dat een stopwoord geven om een stukje communicatie gaat. En daarbij gepaard zit ook een risico op miscommunicatie. En hoe ontstaan sommige vormen van miscommunicatie? Wanneer woorden meerdere betekenissen kunnen hebben binnen dezelfde context. Er is dan een risico aanwezig dat men de betekenis verkeerd begrijpt en dat het niet bij diegene opkomt dat er nog een andere betekenis kan zijn. En dat risico kan ook bestaan bij bepaalde stopwoorden.

Het is doorgaans niet echt aan te raden om zomaar het woordje “nee” als stopwoord te gebruiken. Dit omdat het een woord dat voor op de tong ligt als het iets aan te geven dat je niet wilt. Je zou denken dat dit juist een goed iets is, maar het is ook een woordje dat er snel uitkomt als je iets stiekem wel wilt maar eigenlijk niet hardop wilt toegeven. Als een nee dan als stopwoord gezien wordt, snij je je als sub een beetje in de vingers als je eigenlijk het liefst een beetje gedwongen wordt. En al helemaal als jullie van plan zijn om een stukje resistance play te gaan doen. En datzelfde geldt ook voor vergelijkbare term termen of zinnen (“dit wil ik niet” bijvoorbeeld).

Maar er bestaat ook het risico dat ze werkelijk bedoeld als stopwoord ingezet worden, maar niet als zodoende herkend worden. Omdat ze zo makkelijk op de tong liggen, kan het net zo goed ook verkeerd begrepen worden voor speels verzet. En dat is nog een groter probleem omdat je dan zeker het risico loopt dat de Dom over de grenzen van de sub gaat of vice versa.

Daarnaast kan je er goed aan doen om bij je partner te checken of die zelf bepaalde termen als stopwoorden blijft aanzien. Uit mijn eigen ervaring kan ik bijvoorbeeld zeggen dat de zijn “Dit wil ik niet” uit mezelf als indicator zie van dat ik óf te ver ben gegaan of van ongehoorzaamheid van mijn partner. Bij het eerste word ik vaak boos op mezelf omdat ik het haat om over iemands grenzen te gaan, en een spel dan voor mij snel kapot loopt dan. Bij het laatste kan ik soms echt goed boos worden op mijn sub als ik daar een lange relatie mee heb opgebouwd. En als ik boos ben, speel ik niet meer. Dus is het bijna hetzelfde effect als een stopwoord.

Een goede tip is om een woord te gebruiken dat heel erg ‘out of context’ is. Een woord dat binnen een spel eigenlijk heel apart is. Daarvoor valt het beter op en loop je geen risico dat het verkeerd begrepen kan worden. De stoplichten systeem is een goed praktisch voorbeeld van, maar fruitsoorten of andere etenswaren doen het doorgaans ook goed. Of je kan van woorden afstappen en juist een specifiek geluid gebruiken dat je alleen daarvoor gebruikt. En in het geval dat praten al een probleem is, maken mensen ook nog wel eens gebruik van een voorwerp laten vallen (en nee stelletje stoute subjes: dat ding naar het hoofd gooien van je Dom is GEEN geaccepteerd stopwoord), al heeft dat wel weer andere risico’s zoals dat de dom het niet opmerkt.

Probeer ook rekening te houden dat men in een totaal andere mindset kan raken van een spel en dat communicatie soms dan net wat anders werkt dan normaal. Dingen dringen misschien wat moeilijker door of praten kan een probleem zijn. Dingen die je normaal gesproken met gemak oppikt, kan je dan misschien missen of anders interpreteren. Wees daar van bewust. Ook voor wanneer jullie onderling ruzie krijgen over “wat je vroeger wel altijd had begrepen”.

-Lumen1987

2 thoughts on “Keuze stopwoord

  1. Anoniem schreef:

    Erg subtiel hoor, maar het is begrepen 🙂

    Je weet vast wel wie 😉

  2. […] Leer “nee” te zeggen en deze ook van een ander te accepteren zonder boos te worden. Zeker binnen de BDSM zijn er vast genoeg dingen te bedenken waar jij je niet geheel prettig bij voelt (of datgene bij een specifieke persoon) en het is belangrijk om dan jouw eigen grenzen aan te kunnen geven. Zorg dat je voor jouw eigen grenzen op kan komen en je partner heeft deze te respecteren. Doet deze dat niet is mijn advies om heel goed af te vragen of je dan nog wel bij diegene wilt blijven, gezien het ten koste van jou gaat. Overweeg om een stopwoord af te spreken, zeker wanneer je met BDSM bezig gaat zijn (maar het kan net zo nuttig zijn voor niet BDSM gerelateerde zaken), en kies vooral één die niet beheerd geïnterpreteerd kan worden in sommige contexten. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s