Hypnose voor mensen die gehypnotiseerd willen worden

Er is enorm veel geschreven over hoe je moet leren hypnotiseren, en dat kan iemand anders vast veel beter uitleggen dan ik. Maar hoe hypnose werkt, is niet alleen interessant voor de hypnotiseurs. Als het je leuk lijkt om gehypnotiseerd te worden, is enige kennis ook erg handig.

Het is een misvatting dat hypnose iets is wat je passief ondergaat, wat veel mensen niet doorhebben is dat het je onderbewustzijn is dat al het werk doet. De hypnotiseur vertelt je onderbewustzijn wat je moet doen, maar dat betekent niet dat je een mak schaap bent wat overal mee akkoord gaat. Je onderbewustzijn is nog steeds onderdeel van jou, en zal niet zomaar meegaan in suggesties die levensbedreigend zijn, of tegen je principes ingaan. En als je je onderbewustzijn beter leert kennen, kun je ook leren een nog fijnere selectie te maken in de suggesties waar je wel en niet in mee wilt gaan.

Feit is, als je eenmaal diep onder hypnose bent, is helder nadenken of dit wel een goed idee is moeilijk, en de hypnotiseur oefent door authoriteit ook nogal wat druk op je uit om maar gewoon te doen wat hij zegt. Weigeren lijkt onmogelijk, maar dat is het niet, want jij bent degene die al het werk doet. Die hypnotiseur zit daar maar tegen je aan te praten, het is jouw inlevingsvermogen, jouw brein dat al het werk doet. Jij hebt eigenlijk alle macht. Dat breekt natuurlijk een beetje de geile illusie dat die hypnotiseur je zijn wil oplegt, dat vond ik eerst ook, maar daar kom je wel weer overheen.

Er is een belangrijk moment als je een suggestie of een trigger krijgt, die halve seconde dat je denkt: “Was dat het magische woord? Wat moet ik nou ook alweer doen? Gaat het echt werken?” Datzelfde moment is er als de hypnotiseur je vraagt om wakker te worden. Op dat moment ligt alle macht in jouw handen, en gebeurt er niets als jij niets doet. Let er eens op. Als je je bewust kunt worden van dat moment, kun je ook zeggen: “Nah, nu even niet.”

“Ja maar Nath, als je eenmaal weet hoe je moet weigeren, dan kan je toch nooit meer gehypnotiseerd worden?”
In tegendeel. Meegaan in de suggesties van de hypnotiseur, je levendig kunnen voorstellen wat hij zegt en daar ook gevoelens bij krijgen, dat is een actieve vaardigheid. En diezelfde vaardigheid helpt je om nee te zeggen. Met het oefenen van deze vaardigheid help je je onderbewustzijn met het herkennen van suggesties en commando’s, en het reageren daarop. Oefening baart kunst, en je hypnotiseur kan je, met behulp van hypnose, leren hoe je beter wordt in suggesties opvolgen, of niet op te volgen dus.

“Heeft hypnose dan helemaal geen gevaren, Nath?”
Volgens mij is het enige gevaar onkunde en onwetendheid. Een onhandige hypnotiseur zou een suggestie kunnen geven die niet goed uitpakt, omdat er niet is nagedacht over de bewoording en hoe de gehypnotiseerde dit zal interpreteren, of omdat de suggestie per ongeluk getriggerd kan worden. Maar dit gevaar is dus te ondervangen als je zelf weet hoe je een suggestie moet weigeren.

Als je hebt geoefend om hypnose en suggesties te herkennen, ben je er ook bewuster van als een hypnotiseur je iets probeert waar jij niet mee hebt ingestemd. Stel je voor, een gemene hypnotiseur probeert een sneaky conversationeel hypnose trucje, of een verwarrende, snelle inductie op je. Maar jij weet hoe hypnose voelt, hoe een suggestie voelt. Jij weet ook dat je deze hypnotiseur nog niet kent en vertrouwt. En je weet hoe je moet wakker worden uit hypnose of een suggestie weigeren.

Onder hypnose kun je je dingen heel levendig inbeelden, dat is het ding van hypnose. Zo levendig, dat het bijna niet van de realiteit te onderscheiden is. Daar ligt het enige gevaar. De hypnotiseur kan je vragen je iets voor te stellen dat echt helemaal niet leuk is, en daar kan je van in paniek raken. Op zo’n moment is het moeilijker voor jou om de suggestie te laten ophouden, en daar moet de hypnotiseur dan ook bij helpen. Dat kan een vervelende ervaring zijn.

De hypnotiseur kan je ook vragen om je dingen uit het verleden te herinneren, die je dan voor je ziet alsof ze nu gebeuren. En omdat je je dat aan het inbeelden bent, en bijna niet van de realiteit kan onderscheiden, kun je in de war raken met hoe het ook alweer zat in het echt. Er kunnen er valse herinneringen ontstaan. Mijn advies is dan ook om gewoon niet te klooien met herinneringen. Dat heeft ook helemaal geen plaats in het BDSM spel.

Dus, lang verhaal kort: Je kunt beter worden in onder hypnose gaan en suggesties opvolgen, als je leert hoe het werkt en oefent. En als je dat kunt, kun je ook suggesties weigeren en je grenzen bewaken, ook onder diepe hypnose.

One thought on “Hypnose voor mensen die gehypnotiseerd willen worden

  1. Alchemilla schreef:

    ‘Medeplichtigheid’ is iets waar ik graag mee speel, iemand vrijwillig meekrijgen in iets wat wel moeilijk is. Dat hele “wat genant dat ik hieraan meewerk en het nog opwindend vind ook” vind ik het leukste aan hypnose, wat verder niet echt een van mijn hoofd-fetishes is. Als iemand het echt niet OK vindt, dan werkt het niet. Ik ben nooit te beroerd om dat aan te stippen.

    Ik snap mensen niet zo die aan de ene kant gedwongen willen worden, maar niet te hard en niet te ver graag en aan de andere kant hypnose dan weer nep en raar en te makkelijk vinden. Ik vind het juist een handige tool om een sfeer te zetten terwijl je wel een veiligheidsknop inbouwt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s