“kan een sub de relatie met zn meesteres verbreken”

Af en toe komen er inspirerende zoekresultaten langs die via hun weg naar deze blog hebben gevonden. Vandaag kwam ik deze tegen en ik vond die wel leuk om daar een blogpost aan te spenderen:

“kan een sub de relatie met zn meesteres verbreken” (oftewel: Kan een sub de relatie met z’n meesteres verbreken?)

Het antwoord daarop is heel simpel: Ja, dat kan. Dus voor wie de rest van de post niet zouden willen lezen: je hebt hier alvast je tl;dr.

Laat ik beginnen met dat een relatie voor mij de personen van primair belang zijn, en de rol die ze vervullen op de tweede plek van ‘belangrijk zijn’ staat. Bij een relatie zijn het de vooral de mensen die het laten werken, en wordt de context waarin de relatie zich afspeelt vooral bepaald door de rollen die men vervult. Als een relatie niet goed lijkt te lopen, heeft dat vaak niet zo zeer met de rollen in de relatie te maken, maar vaak eerder met een eigenschap of meerdere van de betrokken personen. Interesses die niet aan lijken te sluiten, manieren van affectie tonen dat niet werkt voor elkaar of misschien is iemand vreemd gegaan. Menselijke factoren dus eigenlijk. Of je nu een vanilla relatie hebt, een D/s, TPE of wat voor benoeming je ook wilt geven aan je relatie: uiteindelijk gaat het om mensen met een band met elkaar en waarbij die band om wat voor redenen niet meer correct voelt en de breuk van die band gezien wordt als de beste oplossing.

Als we even BDSM buiten beschouwing laten, dan vinden we het doorgaans redelijk vanzelfsprekend dat iedereen het recht heeft om de relatie te beeïndigen als men daar ongelukkig wordt, tenzij men een gelofte heeft gemaakt om tot het einde der tijden zich voor de relatie in te zetten (zoals wanneer je trouwt). Afhankelijk van de verwachte trouw in de andere partner, is er ten minste een bepaalde verwachte inzet om te werken aan de relatie wanneer het niet lekker loopt. Soms zijn de problemen met inzet te verhelpen, door bijvoorbeeld te werken aan de onderlinge communicatie of verwachtingen. Tegenwoordig wordt het recht op scheiden als redelijk normaal beschouwd, dus ook als mensen getrouwd zijn beschouwd men het okey als mensen scheiden, al verwacht men dat daar wel gegronde argumenten tegenover staat en niet iets als “Agh weet je, de seks werd een beetje saai.”. En eventuele kinderen zijn vaak een bindende factor zolang ze niet zelfstandig kunnen leven en mensen fronsen soms wel als mensen uit elkaar gaan terwijl ze nog kinderen hebben. Maar ondanks dat alles, beschouwt men het recht om een relatie te beëindigen als aanwezig voor de betrokken partijen in die relatie.

Als we nu BDSM erbij gaan betrekken, dan lijkt de situatie wat ingewikkelder te worden. Ingewikkelder in de vorm van dat er meer factoren spelen die de motivatie achter een breakup kan compliceren. Te beginnen met dat BDSM een redelijke niche groep is binnen de samenleving. Het is al lastig om een goede partner te vinden in de wereld, laat staan als het enkel uitsluitend in de BDSM scene kan. Vanuit een puur wiskundig standpunt maakt de kleinere populatie het lastiger om een geschikte partner te vinden. Hierdoor wordt een partner waar het op veel vlakken wel goed zit, maar op een aantal niet, lastiger om de relatie te verbreken vanwege de onzekerheid om iemand te vinden waar de relatie beter zou verlopen.
Minder mechanisch bekeken, is dat als mensen naar een D/s toewerken, de onderlinge machtsoverdracht ook al een bijzondere bindingsfactor is an sich. In zo’n relatie vorm wordt er veel ontwikkeld in de onderlinge vertrouwen, zodat men zich makkelijker kan overgeven en men ‘verder’/’dieper’ kan gaan dan wanneer het vertrouwen er niet was geweest. Als een vertrouwensbreuk niet de grondslag is van de redenen om de relatie te willen verbreken, kan juist het opgebouwde vertrouwen nog steeds een bindende rol hebben. Het onderlinge vertrouwen wordt soms als uniek ervaren en is daarom lastig om zomaar te laten gaan. Daarnaast vervullen de onderling meegemaakte intense ervaringen een vergelijkbare rol als bindende factoren. Ook deze kunnen een gevoel van uniek geven. Maar hoewel deze bindende factoren er aanwezig zijn, maken ze enkel de breakup lastiger. Ze hebben verder geen invloed op het recht om de relatie te kunnen verbreken.
In relaties waar de machtsverhouding ver is doorgevoerd, zoals bij een TPE of in een M/s relatie, wordt het nog een stukje complexer. Hier heeft men vaak in de relatie gespeeld met het ontnemen van rechten. Bijvoorbeeld het recht om zelfstandig kleding uit te kiezen of op comfort meubels te mogen zitten. Hierin kan je wel het gevoel krijgen als sub/slave zijnde dat je niet het recht hebt om de relatie te verbreken. Hoewel je nog steeds dat recht hebt, het voelt dan niet correct om dat recht te hebben of het voelt dat deze afwezig is (omdat je misschien een gelofte van trouw en inzet hebt gemaakt en daarbij impliciet voelt dat je daarbij ook het recht op relaties verbreken hebt opgegeven). Als je ongelukkig word van je relatie, probeer dan assertief te zijn en geef het op z’n minst aan. En als jullie er onderling niet uit kunnen komen, kies dan voor jezelf en probeer jezelf te bevrijden van je ongelukkigheid. Hoe lastig of pijnlijk dat ook voor je voelt.

Voel je je ongelukkig in je relatie, wees je bewust dat deze afspeelt tussen mensen. En dat je als mens, ongeacht van de rol die je vervult, het recht hebt om een relatie te verbreken. Maar probeer wel eerst aan de bel te trekken als je merkt dat de relatie de verkeerde kant op gaat voor jouw gevoel. Mensen zijn niet telepathisch aangelegd en hopen dat je andere partner jouw ongelukkige of frustrerende vibes oppikt zal het probleem niet oplossen. Wees assertief en wees open en geef aan waar je mee zit. Op die manier kunnen jullie er samen wat aan doen. En wacht er niet te lang mee, want anders kan het gaan etteren en dat kan de zaak uiteindelijk verslechteren. Je kan nog eens aangenaam verrast worden met wat men allemaal kan oplossen als men gewoon op tijd met elkaar praat over wat hen bezig houd.

-Lumen1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s