Moeite met wensen communiceren

Niet iedereen kan makkelijk toegeven dat ze naar iets verlangen of iets graag willen. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat iemand hetgeen waar die naar verlangt raar of niet normaal vind en er dus niet voor uit wil komen. Er kan een traumatische ervaring uit het verleden een rol in spelen. Religie of geloof kan er een bepalende factor in zijn. Maar ook angst dat anderen de wensen niet kunnen accepteren kan een belangrijke rol spelen in iets niet willen uiten. Binnen relaties is communicatie over het algemeen erg belangrijk en kan een blokkade in de communicatie van verlangens tot frustraties zorgen. Maar wat is er aan te doen?

In mijn beginnende jaren in de BDSM scene raakte ik eens in gesprek met een meisje op een feestje van SamariuM. We raakte in gesprek over hoe we in het wereldje van de BDSM waren gevallen en van daar kwam het gesprek over dingen die we daarin erg leuk of opwindend leken of vonden. Daarin vertelde ze dat ze het eigenlijk heel moeilijk vind om aan te geven wat ze precies wilde, omdat ze in een vorige relatie verkracht werd door haar ex-vriendje. Hierdoor durfde ze niet zo goed aan te geven dat ze wilde spelen of naar seks verlangde. Heel vaak was ze, vanwege het trauma, helemaal niet in de stemming om iets seksueels te ondernemen. En dit was in het begin voor haar huidige partner enigszins frustrerend. Maar als ze het wel zag zitten, dan durfde ze dat zelf uit angst niet aan te geven. Althans, ze durfde dit niet verbaal aan te geven en durfde ook niet initiatief te nemen richting haar vriend. Maar ze hadden een systeem bedacht dat wel werkte, waarin zij haar verlangens kon communiceren zonder dit verbaal aan te geven.

Ze vertelde mij dat spontaniteit voor hen belangrijk was. Dat het vooral natuurlijk aanvoelde en niet gekunsteld en vooral niet geforceerd moest zijn. Hun systeem was dat zij een set armbanden had en dat deze naar haar vriend konden communiceren waar zij aan toe was, zonder dat ze dit hoefde te zeggen. Geen armband betekende vooral geen seksuele of intieme dingen ondernemen. Ze had een armband voor wanneer ze naar intimiteit verlangde en een andere om aan te geven dat ze naar seks (en spelen viel hier ook onder) verlangde. Voor hun gevoel konden ze op deze manier genoeg natuurlijk communiceren dat hierdoor de seksuele frustraties flink waren af genomen.

Ik heb dit eigenlijk altijd een verrassend simpele en mooie oplossing gevonden op hun probleem. En afgelopen weekend besefte ik dat ik hier nog nooit over had geschreven op Think about Kink. En eigenlijk vind ik dat wel zonde, want ik zie hier een mogelijkheid in waar andere mensen ook wat aan kunnen hebben. En niet alleen bij communicatie blokkades. Ik kan mezelf indenken dat dit principe ook toepasbaar is voor mensen die graag spontaan een rape-play spel mee willen initiëren. De kracht om niet expliciet te zeggen dat je ervoor kan gaan lijkt mij een positieve aanvulling. Maar ook dat de andere partij er niet per se op hoeft te reageren, wat een onverwacht element eraan kan geven. Maar het kan ook gebruikt worden voor mensen die misschien niet expliciet aan durven te geven dat ze gepijnigd willen worden of anaal genomen willen worden, terwijl ze er wel naar verlangen en het misschien zouden ontkennen als men er op de man naar zou vragen.

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!

-Lumen1876

One thought on “Moeite met wensen communiceren

  1. Alchemilla schreef:

    Het lijkt me wel dat je uiteindelijk ingewikkeldere dingen wilt uitdrukken, dan krijg je alsnog een soort van armbandjes-quipu. Maar het is wel een mooie manier om subtiel simpele dingen te seinen of om idd in dit geval op een rustige, ‘veilig’ voelende manier om dingen te vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s