Jij op het internet.

Vanwege een link die ik op Fetlife langs zag komen, heb ik besloten dit onderwerp weer eens een keertje aan te snijden. De link gaat over een legale twist met betrekking tot Fetlife en het ‘doen van een data-pull’ van de website. Bij deze: http://fetlife.maybemaimed.com/b. Heeft veel leesvoer trouwens, maar niet allemaal met waar ik vandaag over schrijf.

Een van de risico’s voor mensen die actief zijn in de kink scene, is dat ze ge-out kunnen worden aan mensen; Vooral bij mensen waar het hen problemen kan geven. Er zijn genoeg bedrijven in de wereld die niets te maken willen hebben met personeel dat aan SM doet vanwege mogelijke imago schade. Er zijn kringen waarbinnen BDSM sterk wordt veroordeeld en je buiten kunnen of zullen sluiten als blijkt dat jij “een van zieke mensen” bent. Het kan je relatie kosten als je partner zich totaal niet in jouw kink kan vinden en er ook niet mee kan of wil leven. Worst case scenario? Misschien extreem maar je zal als kinkster maar op de jacht lijst komen te staan; Denk aan een moderne heksen jacht, maar dan op seksuele non-conformisten. Mocht je ook nog iemand anders haar mening willen lezen hierover, Sabrina heeft hier ook al eens over geschreven op Think about Kink.

Online identity costs

Online identiteit en wat het je ooit eens zou kunnen kosten

Als kinkster heb je in ieder geval vijanden, al zijn deze misschien niet altijd zichtbaar. Vaak voel je je ook raar of apart omdat je anders bent in vergelijking met ‘de norm’ en het liefst heb je gelijk gezinden om je heen. Gezien dat een erg kleine minderheid van de bevolking iets met BDSM heeft, is het daarom lastig om maatjes te vinden met wie je over je gevoelens, ideeën en twijfels kan praten. Gelukkig biedt in dit tijdperk het internet een uitkomst. Voor wie zoekt kan schatten aan informatie vinden en ‘verstopte’ groepen vinden die zich met BDSM bezig houden.

Doorgaans ga je je in jouw zoektocht naar vriendjes en een eventuele geschikte partner jezelf profileren binnen de kink scene en op het internet. Maar dat laatste heeft zoveel zijn voordelen als nadelen. Één van de voordelen is dat je gevonden wordt op het internet… En dat is tevens ook het probleem. Met de komst van sociaal media is “iemand Google-en” een steeds vaker ondernomen actie door zowel burgers als het bedrijfsleven. Dingen die eenmaal op het internet terecht zijn gekomen raken daar doorgaans niet meer kwijt. En dat is wanneer je een baan wilt hebben wel een probleem.

Maar niet alleen Google ‘is out tot get you’. Wat dacht je van camera’s die je foto’s kunnen geo-taggen of automatisch van metadata voorzien. Persoonlijk lijkt het me niet zo handig dat iedereen die maar een beetje de moeite wilt doen misschien de naam die jij aan je camera hebt gegeven kan opzoeken. Want als je er niet bij stil staat lijkt een naam als “Canon Mitchel” onschuldig, terwijl die voornaam plus  hobby’s en een plaatsnaam mogelijk als door een zoek machine bij elkaar gezet worden om jouw facebook pagina terug te vinden. En waarschijnlijk niet zo handig dat iedereen weet waar jouw slaapkamer zich bevind binnen een bepaalde marge op de wereldbol. De technologie staat niet stil in dat optiek.

En wat gaat mogelijke nieuwe tech met zich mee brengen? Er wordt al druk gesleuteld aan afbeeldingzoekalgoritmes. Er kan al gezocht worden op vergelijkbare afbeeldingen, al stellen de huidige implementaties nog geen gevaar voor kinksters om daarmee onbedoeld ontdekt te kunnen worden. Maar met de tijd zal gezicht herkenning algoritmes beter en betrouwbaarder worden. En dan kan het belangrijk gaan worden waar jij jouw afbeeldingen online hebt staan en hoe deze aan jou terug te linken zijn. Pogingen tot het afschermen van zulk media kan de kans verkleinen, maar die sluiten niet alle ongewenste toegangen af. Internet archieven kunnen ervoor zorgen dat datgene wat ooit eens online is gekomen, ook online zal blijven. En vergeet vooral niet de lol- broeken die het leuk vinden om internet crawlers te maken die wel bij de afgeschermde data kunnen komen (denk nog even terug naar de link waar ik deze blog voor begonnen was).

Ook een leuk onderwerp is iets waar zowel marketing bedrijven als zoekmachine bedrijven gebruik van maken: het aanmaken van een dossier van jouw gedrag op het internet om zo beter af te kunnen stemmen op jou als persoon. Er kunnen speciale coockies ingezet worden om dit te doen of toegang verzoeken van browsers te loggen. Dit kan op basis van websites die je bezoekt, welke links je klinkt of wat je zoekopdrachten zijn. Sommige browsers ‘helpen’ je ook al door een persoonlijk profiel van jou bij te houden. Internet geschiedenis is daar een notoir voorbeeld van. Het lastige is dat je deze databases over jezelf niet direct beheert, laat staan weet welke er allemaal zijn, wat er allemaal in staat en in hoe verre deze gecombineerd (kunnen) worden. Google weet waarschijnlijk wel wat je uitspookt op YouTube en waar je naar zoekt en wat veel voorkomende onderwerpen zijn in jouw Gmail. Microsoft weet ook wel waar jij over mailed, over MSN bespreekt en mogelijk wat er op Skype afspeelt. Kan nog ‘leuk’ gaan worden als er prijskaartjes aan komen te hangen op de digitale zwarte markt. Wie weet of jouw bank het interessant kan vinden dat jij pro dom bent. Of je verzekeringsmaatschappij?

Digital black market information broker

Ikzelf houdt er gescheiden mail adressen op na, minimaliseer herkenbare foto’s van mijzelf, houdt vanilla en kink voor een groot gedeelte gescheiden van elkaar en houd me bewust bezig met welke informatie ik deel met de buitenwereld. Klopt, er ligt ondertussen een schat aan informatie over mij op deze site, voor een deel in tweevoud vanwege de vorige blogger site. Mijn leeftijd is te vinden. De branch waarin ik werk is te vinden, net als de provincie waarin ik volgens het internet woon. Ik surf bewust met profielen en log in met een andere afhankelijk met wat ik aan het doen ben. Ik ben best voorzichtig met mijn online sporen, al zal ik eerlijk toegeven dat ik wel eens een steekje heb laten vallen waar ik niet geheel blij mee ben. Misschien is een deel enkel maar voor mijn eigen gemoedsrust en helpt het eigenlijk helemaal niets aan jezelf werkelijk ‘veiliger’ te maken.

Be aware. Be Safe.

– Lumen1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s