Bleed

Deze blogpost gaat niet over bloodplay, voor het geval je dat dacht. Ik wil nog wel eens flauwvallen als ik teveel bloed zie, dus dat is een geval van JKINMKMJKIOK. Nee, ik wil het hebben over de invloed die je kinkleven kan hebben in het dagelijks leven. ‘Bleed’ is namelijk de term die o.a. live roleplayers gebruiken voor een gespeeld personage dat onbedoeld ‘afgeeft’ op je dagelijks leven zoals een rode sok afgeeft op je witte was . Soms blijf je nog even een manier van praten houden of een voorkeur voor bepaalde kleding en soms blijven heftige fictieve emoties toch nog even hangen. Met BDSM is dat denk ik ook zo (andersom werkt je vanilla kant ook in op je kink, maar daar ga ik het nu niet over hebben).

Er zijn mensen die altijd met kink bezig zijn. Toch hebben de meesten wel ergens een vanilla leven. Sub of dominant zijn is voor de meeste mensen dan wel geen rol, maar het is wel een ander stukje leven. Als dit ‘bleed’ geeft, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je nog even een tikje dominanter of onderdaniger bent naar je vanilla omgeving. Maar ook emoties als verliefdheid, angst of zelfverwijt kunnen je behoorlijk bezig houden, ook al ben je niet aan het spelen. Ik zie subdrop, een flinke dip na een spel, ook als een na-effect wat je behoorlijk dwars kan zitten op je werk of in je studie. Aan de andere kant heb ik veel aan een hardnekkige D-bui als ik echt iets voor elkaar wil krijgen…

Voor het voorkomen van ongewenste ‘bleed’  zijn er een paar dingen die in mijn ervaring een stukje kunnen helpen. Ruwweg is er het duidelijk afbakenen van je spel en het netjes afwikkelen van alles wat je losmaakt. Hoe mensen een spel afbakenen, dat verschilt. Er kan een ritueel zijn voor het begin en einde (knuffelen, kussen, de collar om/afdoen), het kan op een bepaalde plek zijn (dekentje, speelkamer, feest), er kunnen bepaalde regels ingaan en weer opgeheven worden of er kunnen speeltjes tevoorschijn komen en weer opgeborgen worden. Hierin zit soms ook al een beetje de aftercare in verwerkt, het afwikkelen van de soms nogal heftige reacties op het spel.

Veel mensen hebben echt even een knuffel nodig als teken dat alles goed is of goed komt. Na een heftig fysiek spel of vernedering is het ook fijn om te zien dat je partner heus wel van je houdt (ook al weet je dat natuurlijk al lang). En als je helemaal op bent, wil je je geborgen en veilig kunnen voelen. Daarom is het meestal niet zo’n goed idee om dingen te haasten. Als er geen tijd is voor goede nazorg, is de kans groter dat je na-effecten gaat krijgen. Nog even afgezien van dat je met een wazig hoofd waarschijnlijk niet de beste bestuurder of meest oplettende voetganger bent. Dus alle knuffels en warme dekentjes zijn er echt niet alleen voor de sier. Daarnaast zijn er ook dingen zoals een warme douche, chocola of even met rust gelaten worden waar veel mensen heel blij van worden na een spel. Dat is persoonlijk, dus het is even uitproberen.

Naast de onmiddelijke nazorg is er nog iets wat ik wat minder vaak voorbij zie komen, namelijk het later checken hoe het gaat. Na een dag of een paar dagen kan iemand alsnog een terugslag krijgen. Even je hart luchten kan vaak al helpen, maar juist in zo’n dip heb je niet altijd zin om erover te beginnen. Even contact opnemen als vaste gewoonte kan je net daaroverheen helpen. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar met een paar kleine dingen kun je vaak dus al negatieve gevolgen verminderen.

En de gewenste ‘bleed’? Die houden we natuurlijk erin!

One thought on “Bleed

  1. Nauru wakacje schreef:

    I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s