Het heet vagina!!!

Onlangs kwam er een nieuwe reclame voorbij. Een vrouw die achter zo’n ‘ik ben crimineel’ oogbalkje beweegt en zegt ‘ik wil me niet meer verstoppen!’. Want ze heeft last van vaginale afscheiding. Zonder het woord vagina te noemen. En dan wijst ze naar beneden en zegt ‘het begint met jeuk hier en dan witte afscheiding.’

Wat nou, jeuk ‘hier’? Het ding heeft een naam. Het heet vagina. Zeg mij maar na: va-gi-na. Als een pagina, maar dan met een v in plaats van een p. Niet moeilijk te onthouden, want een V lijkt ook nog vaag op dat gebied daar tussen je benen. Dat overigens venusheuvel heet. En vagina, venusheuvel, clitoris, plasbuis en schaamlippen noemen we vulva. Het heeft een NAAM!!! Noem het zo! Het heet niet ‘daar beneden’. Of flamoes. Of onsje ros (al dan niet met extra huttekäse), ontplofte mol, vleesscheur (gruwel!), grotje, doos, muts, roosje, liefdespudding of spleetje. Een poesje is een jonge kat, yoni heet het alleen in het Sanskriet en hoewel lady garden heerlijk theatraal victoriaans aandoet, is het dat ook niet. En kut gebruik ik zelf maar als ik geen zin heb in het deftige vagina. Juist omdat vagina voor mij zo ontzettend biologisch, a-seksueel aandoet!

Maar behalve dat, het is gewoon een lichaamsdeel. Net zoals je hand, oor, teen, neus alleen maar een seksuele functie heeft als je er iets seksueels mee doet, is de vagina ook alleen maar seksueel als je er een piemel (of iets wat daarop lijkt) in stopt. Buiten dat komt er behalve afscheiding ook menstruatiebloed of een baby uit. Klaar.

En serieus, als je teenschimmelreclames kunt maken met zo’n smerige schimpie (gelukkig hebben ze die niet een schaamlip op laten tillen. Then again, dan zag je het lichaamsdeel nog), dan kun je toch ook wel een reclame maken waarbij je een lichaam bij de naam noemt. Kom op zeg.

the gang's all there

Schimpie is duidelijk hogerop gekomen

Nu zul je misschien denken: Crownless, lieve schat, waar maak je je druk om?. Ik zal je vertellen waar ik me druk om maak. Dit soort kleine dingen, zoals geslachtsdelen niet bij de naam durven te noemen, is niet goed voor de seksuele voorlichting. Een grote claim, maar in mijn ogen terecht. Als iets geen naam heeft, kun je er niet over praten. En door er geheimzinnig over te doen, of vaag te benoemen (want waar wijst deze mevrouw nou naar? Haar dij? Haar plasgaatje? Misschien toch de anus? Er zit veel daar beneden!), geef je het signaal af dat er niet over gepraat mag worden en hou je de taboesfeer intact. Een vagina is blijkbaar vies. Zo vies, dat je het niet rechtstreeks mag benoemen. En dat is best lastig, als je het wilt hebben over seks, maar ook over hoe die vulva eruit zou moeten zien of ruiken.

Overigens, dat ruiken. Maandverband met bloemetjesgeur. Serieus. Echt, welke marketingpersoon heeft bedacht dat wij er graag bij willen lopen als Maria uit The sound of Music als we ongesteld zijn?

the hills are alive!

Dankzij Always kan ik zorgeloos die tijd van de maand doorhuppelen!

Mijn hand is niet groot genoeg voor de epic facepalm die daarbij hoort. En de boodschap die daarbij komt! Ongesteld zijn is zo vies, daar wil je een artificieel bloemetjesluchtje bij hebben om te maskeren. En oh nee, het komt nota benen uit je vagina! Je hebt seks met je vagina! Seks is vies! De vagina is vies. Bah, vies, vies, vies, laten we het er vooral niet over hebben en er geheimzinnig over doen. Zodat de puberende kinderen zelf maar gaan ontdekken en doen en leren van de o zo educatieve porno op het wijde web.

verward

Zo ziet mijn vagina er niet uit! En daar passen twee penissen in?

Ik hou ervan als mensen gewoon duidelijk zijn. De vagina is niet vies. De penis ook niet. Het zijn twee lichaamsdelen. Met een naam. Zodat je het erover kunt hebben als er iets mis mee is, of als je aan je partner wilt vertellen wat je lekker vindt. Of als je uitleg wilt geven over geslachtsziekten en geboortebeperking. Het hoeft niet zo moeilijk. Of je nou bultjes hebt op je hand of op je geslachtsdelen, het zou fijn zijn als je daarmee gewoon zonder schaamtegevoelens naar de dokter kunt. Dat je geslachtsdelen een normaal onderdeel zijn van je lichaam, waar je je niet voor hoeft te schamen. Waar je net als voor de rest van je lichaam gewoon een naam voor kunt gebruiken. Ik bedoel, als je verkouden bent, zeg je toch ook niet ‘ja, er komt meer slijm uit dat ding daar in het midden van mijn gezicht’?

Je lichaam is mooi. Zoals het is, en zoals het van nature (als het gezond is) ruikt. Ik denk dat veel mensen een stuk gelukkiger zouden zijn als ze zich niet tegen lieten houden door het taboe rond het praten over je geslachtsdelen, en wat je ermee zou kunnen doen. Dat hoeft niet in de supermarkt, of met iedereen, maar de juiste bewoording helpt. En die hele taboesfeer helpt niet.

En daarom is die reclame stom!

Overigens ben ik er nog niet uit of ik blij ben ben de reclame an sich. Het is fijn dat je nu zonder doktersrecept een zalfje kunt smeren als je een vaginale infectie hebt, maar weet elke vrouw wel wat vaginale schimmelinfectie is? Zouden onzekere dames, murw gegooid met ‘je vagina stinkt, hier heb je inlegkruisjes met bloemengeur en allerlei zeepjes voor in en om je vagina!’, zich niet afvragen of hun afscheiding normaal is? Ik weet dat ik er heel lang mee geworsteld heb. Ik weet het nog steeds niet, aangezien ik nooit vaginale afscheiding tegenkom, buiten die van mezelf. Wat zijn de effecten van onterecht gebruik? Zou je er immuun voor kunnen worden?

Ik denk dat er meer informatie bij die reclame zou moeten, en er niet vanuit gaan dat iedereen wel weet wat een vaginale infectie is (maar indien je hem wel hebt gehad, het is Naar met een grote N). Maar laten we er vanuit gaan dat de bijsluiter wel het woord vagina durft te gebruiken. Het staat tenslotte wel op de verpakking. Die op het einde van de reclame toch gewoon in beeld komt.

Veel mensen vinden de reclame onsmakelijk. Ik hoop dat die mensen ook de teenschimmels en branden maagzuur, deodorant en pampers reclames vies vinden, en niet alleen toevallig alleen die reclames die met een vagina van doen hebben. Nogmaals, een vagina is niet viezer dan de rest van het lichaam! Zo!

7 thoughts on “Het heet vagina!!!

 1. centraaloplaadpunt schreef:

  Reblogged this on Ik:Kleine and commented:
  Ware woorden – zo is het en niet anders!
  Noem de dingen bij naam!!

 2. lumen1987 schreef:

  Thumbs up, als het gaat om het “zeggen waar het op staat, en niet omheen draaien”. Ik merk het wel eens vaker bij mensen om me heen dat ze zich soms in moeilijke bochten gaan wringen om bepaalde dingen niet uit hoeven te spreken. Hell, zelfs JT kan er ook al een potje van!

  • Crownless schreef:

   Mjah, meestal vind ik dat wel leuk (eromheen draaien dat je toch wel geil wordt van geslagen worden is best amuzant *big grin*), maar bij dingen die over seksualiteit gaan vind ik het echt ontzettend suf.

 3. knuffelslet schreef:

  Dit doet me denken aan dit. Sommige mensen gaan hier heel ver in… *schud hoofd*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s